Wednesday, July 28, 2010

PROSES ERAMAN TELUR SEMULAJADI

Salam sejahtera.....
Kali nie, kami ingin berkongsi sedikit maklumat berkenaan proses eraman telur
Eraman telur pada masa dahulu 100% bergantung kepada ibu ayam
Ayam kebiasaannya akan bertelur selama 21 hari
Kemudian akan mengeramkan telur juga selama 21 hari
Selepas itu, anak ayam akan bersama ibunya selama lebih kurang 3 bulan
Proses pantang bagi ibu ayam adalah selama 4 1/2 bulan...
Faktor ini banyak menyebabkan pengeluaran ayam kampung asli terbatas...
- Kaedah Tradisonal Eraman telur ayam -
- Aksi Sebahagian ayam ternak di AFB -
- Anak Ayam yang telah dihasilkan di AFB -
Pada zaman sekarang, banyak mesin inkubutor telah dihasilkan
Ianya bagi menggantikan kitaran semulajadi eraman kepada lebih singkat
Sekaligus dapat menghasilkan kuantiti ayam yang banyak dlm masa yang singkat
Telur ayam dimasukkan ke dalam inkubutor...
Suhunya dikawal sehinggalah 21 hari
Tahap keberkesanannya masih lagi banyak bergantung kepada faktor tertentu
Misalnya.... Kebersihan telur, kualiti telur, kebersihan mesin, tahap penjagaan suhu
serta banyak lagi faktor memainkan peranan....
Sebahagian gambar di tempat penternakan En. Zul ( Kuantan )....
- Penggunaan Mesin Inkubutor -
- Mesin Automatik Menempatkan 600 Biji Telur -
Walaubagaimanapun, pihak kami melahirkan rasa bangga kepada golongan penternak
Kerana telah banyak berubah serta banyak memaparkan idea2 tersendiri
Serta paling penting, dikongsikan kepada semua pihak tanpa mengambil sebarang faedah
Inilah yang diharapkan oleh pihak kami warga penternak...
Semoga usaha kita semua dalam bidang ini terus maju dan suksess
Salam dari kami Di Ayam-Farm-Best ( AFB )

- Peace No War -










No comments:

Post a Comment